Skip to content

SANTA-SERIEN

ILLUSTRATÖR

SANTA -21 Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 57 % / Pris: 995 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Rökigt
Fattyp: Ny fransk ek & ex-bourbonfat slutlagrad i imperial stoutfat

DOFT
Nyanserat rökig med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, marsipan, tobak, farinsocker, vanilj, choklad och apelsinskal.

SMAK
Rökig med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, marsipan, tjära, kaffebönor, farinsocker, vanilj, choklad och apelsinskal.

Santa 21 är den femte utgåvan i santa-serien. En del av whiskyn har lagrats på ny fransk ek och den andra delen har lagrats större delen av tiden på bourbon som sedan har slutlagrats ett år på imperial stout-fat. Slutlagringen har bidragit med härligt mustiga toner av kaffe och choklad.

Santa 21

Tidigare utgåvor

SANTA -20 Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 50 % / Pris: 895 sek

Ålder: 9 år
Destillat: Orökigt
Fattyp: First Fill Port Cask
Antal falskor:  785 st

DOFT
En härligt fruktig arom med toner av vanilj och pistage.

SMAK
Whiskyn bjuder på härliga vinösa noter som sedan går över till torkad frukt, nötter och smörkola.

Santa -20 är det fjärde släppet i Santaserien. Whiskyn är lagrad på Tawny Port 225 liters barrica. Whiskyn är en first fill och har lagrats enbart på portvinsfat sedan 2011. Fatens ursprung är från en av de finaste bodegorna i Portugal och håller en otroligt hög kvalitet. Whiskyn är buteljerad sept 2020.

Santa 20

SANTA -19 Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 53 % / Pris: 795 sek

Ålder: 8 år
Destillat: Orökigt
Fattyp: Ex Sherry Rum Cask finish

DOFT
Komplex smak med liten sötma och tydlig fatkaraktär, inslag av sultanarussin, muscovadosocker, pomerans, choklad, arrak, nötter, kanel och vaniljfudge.

SMAK
Whiskyn bjuder på härliga sherry noter som sedan går över till torkad frukt, nötter, arrack och choklad.

Santa -19 är det tredje släppet i Santaserien. Årets utgåva är en värmande och mustig svensk single malt whisky. Fatens ursprung är från en av de finaste bodegorna i Jerez beläget i södra Spaninen och håller en otroligt hög kvalitet. Vi har sedan slutlagrat whiskyn på romfat. Whiskyn är buteljerad sept 2019.

Santa 19

SANTA -18 Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 51 % / Pris: 795 sek

Ålder: 6 år
Destillat: Orökigt
Fattyp: Julmust cask finish

Värdens första i sitt slag?
Bergslagens Santa 18 är en värmande och kryddig svensk single malt whisky. Denna utgåva är inspirerad av den väldigt svenska traditionen att dricka Julmust under december månad. På senare tid har det blivit populärt att sälja fatlagrad Julmust och det var därifrån vi fick idén till en slutlagring på mustfat. Musten vi använt heter Cajsa Warg, som vi tagit fram tillsammans med Roberts i Örebro.

Whiskyn fick en robust, kryddig samt fruktigare karaktär från mustfaten, det blev mycket bättre än vad vi hade vågat hoppas på. 

Såhär gjorde vi:

Warning: Undefined array key "title_tab" in /storage/content/79/231679/bergslagensdestilleri.se/public_html/wp-content/themes/themify-ultra/themify/themify-builder/templates/template-tab.php on line 78

1. Vi lagrade Julmust på 50 liters ex Sherryfat av amerikansk vit ek (ex Oloroso sherry), som tidigare innehållit whisky till Sherry Darling serien, i 12 månader.

2. Vi tog fram ett 200 liters ex Bourbonfat med whisky från 2012 som vi tyckte hade bra karaktär och mognad.

3. Vi tömde 50 litersfaten med must och fyllde på med whiskyn från 2012.

4. Efter 12 månader så blandades 50 liters faten ihop i en blandningstank. Styrkan anpassades och sen buteljerades whiskyn och fick namnet Santa -18.

Slutlagringen på 12 månader har gett en härlig karaktär till whiskyn som öppnar upp en ny värld av dofter och smaker. Whiskyn är orökt och styrkan anpassad till 51%.

Vad har hänt med musten som låg på faten? Den musten förde vi över till ett stort fat av svensk ek där det nu ligger för att senare buteljeras under 2019.

Santa 18

SANTA -17 Single Malt Whisky

Volym: 500 ml / Alkoholhalt: 59 % / Pris: 995 sek

Ålder: 5 år
Destillat: Rökigt
Fattyp: Bourbon 225 liters-fat

Är början på en ny tradition, för den första utgåvan av Santa har vi valt ut ett antal bourbonfat från 2012. Whiskyn är rökig, har fatkaraktär och balanseras upp men en liten fin sötma. Whiskyn för tankarna vidare från Bergslagen till en stenig strand på en liten ö utanför Skottlands kust. Vi buteljerar den med fatstyrka för att behålla den ursprungliga unika karaktären på whiskyn.

Santa 17