fbpx
Skip to content

 

Bergslagen Santa 18

Värdens första i sitt slag?
Bergslagens Santa 18 är en värmande och kryddig svensk single malt whisky. Denna utgåva är inspirerad av den väldigt svenska traditionen att dricka Julmust under december månad. På senare tid har det blivit populärt att sälja fatlagrad Julmust och det var därifrån vi fick idén till en slutlagring på mustfat. Musten vi använt heter Cajsa Warg, som vi tagit fram tillsammans med Roberts i Örebro.

Whiskyn fick en robust, kryddig samt fruktigare karaktär från mustfaten, det blev mycket bättre än vad vi hade vågat hoppas på. 

Pris: 795 kr
Fattyp: Julmust cask finish
Storlek flaska: 50 cl
Alkoholhalt:  51 %

Så här gjorde vi
1. Vi lagrade Julmust på 50 liters ex Sherryfat av amerikansk vit ek (ex Oloroso sherry), som tidigare innehållit whisky till Sherry Darling serien, i 12 månader.

2. Vi tog fram ett 200 liters ex Bourbonfat med whisky från 2012 som vi tyckte hade bra karaktär och mognad.

3. Vi tömde 50 litersfaten med must och fyllde på med whiskyn från 2012.

4. Efter 12 månader så blandades 50 liters faten ihop i en blandningstank. Styrkan anpassades och sen buteljerades whiskyn och fick namnet Santa -18.

Slutlagringen på 12 månader har gett en härlig karaktär till whiskyn som öppnar upp en ny värld av dofter och smaker. Whiskyn är orökt och styrkan anpassad till 51%.

Vad har hänt med musten som låg på faten? Den musten förde vi över till ett stort fat av svensk ek där det nu ligger för att senare buteljeras under 2019.

Slutsåld
Santa-18-frilagd