LAGRA WHISKEY HEMMA
Ett spännande sätt att följa utvecklingen i ett fat

Bergslagens ”Bourbon cask kit” ger en unik kreativ möjlighet till den nyfikna amatören eller den avancerade whiskykännaren. Faten kan användas flera gånger och resultaten kommer ändras efter varje fyllning, olika lager av smaker kommer att utvecklas efter varje gång. Vid första lagringen blir det en Bourbon whiskey, efterföljande lagringar kommer att bli bourbon cask finish av det du väljer. Vi uppmuntrar dig att njuta av resan och låta fatet krydda din andel till din personliga smakpreferens.

På destilleriet i Almby har vi producerat ”Bourbon Råsprit” och det är den spriten vi nu erbjuder er att köpa för att sedan lagra den själv hemma på ett 16-liters fat av ny amerikansk ek.

Råspriten köper du ut via Systembolaget (Nr 83183). Det är 6-pack med 500 ml flaskor med alkoholhalt på 60%. Vi tillhandahåller ett fat av ny Amerikansk ek (mediumrostat) som du beställer direkt från oss. Fatet kommer inkl. en vagga så att det står stadigt. För att fylla 16 liters fatet kan du köpa exempelvis 5 lådor, det ger 15 liter. Om du vill så fyller du upp den sista litern med vatten och då blir alkoholhalten ca 56% i fatet. Eller så köper du 6 lådor och fyller upp med 32 flaskor och har sedan övriga flaskor som referens.

Priser:
– Råsprit 500 ml 60%               395 kr
– Ekfat 16 l inkl. vagga           2 695 kr 
och frakt

LAGRINGEN
Lagringen sker alltså hemma. Vi rekommenderar en plats skyddad från direkt sol och värmekälla (typ element). Utvecklingen på små fat sker ganska snabbt så vi rekommenderar att ni minst 1 ggr i månaden smakar av spriten. Innan ni fyller fatet så kontrollera att det är tätt genom att hälla vatten i det. Om det då läcker så fortsätt hälla i vatten så kommer träet att svälla och fatet bli tätt, det kan ta upp till ett par dygn.

HUR BESTÄLLER JAG?
Spriten beställer du via Systembolaget som vanligt, artikelnummer 83183. Det går bara att beställa hela kollin om 6 flaskor.

Fatet av ny amerikansk ek (mediumrostat) beställer du från oss. Maila till info@bergslagens.se och ange dina adressuppgifter så skickar vi en bekräftelse med mer information.  Har du redan ett fat så går det givetvis bra att bara köpa spriten.

Steg för steg

  • Fyll fatet med rumstempererat vatten.
  • Sätt på korken på fatet.
  • Om fatet läcker, oroa dig inte. Lämna fatet fyllt med vatten i några timmar upp till ett par dygn och spraya utsidan av fatet med vatten med några timmars mellanrum tills fatet är helt tätt.
  • När det inte finns några läckor är ditt fat klart och ni kan hälla ut vattnet.
  • För bästa resultat så fyll fatet ända upp. Toppa det sista med friskt vatten eller sprit.
  • Notera datumet då fatet fylldes!
  • Spara dina spritflaskor för återfyllning.
  • Titta till ditt fat då och då för att kontrollera att det inte läcker. Känns fatet torrt så fukta det med vatten.
  • Tid i fatet vid första lagringen är ca 4-6 månader men det väljer du givetvis själv.
Bourbon cask kit