fbpx
Skip to content

BIOGRAFI KONSTNÄREN

Jag heter Pär Strömberg och jag är en livs levande och ganska hårt arbetande konstnär. För något år sedan utbildade jag mig även till sommelier. Inte för att brödjobba på krogen utan för att mitt intresse för dryck tagit mig till en nivå då min kunskapsnivå behövde en höjning. Jag skriver även om vin och dryck för bl.a. Nöjesguiden Bästa Drycker, Totally Stockholm och Winetable.se.

Nu har dessa två världar mötts i egenskap av the Art Collection för Bergslagens Destilleri.

Art Collection : Pär Strömberg ny

Jag vill gärna formulera några tankegångar här inför releasen.
Min akvarellsvit Fasakogen I, II & III som pryder flaskorna i Art Collection bygger på de historier jag fick höra som barn. Min farmor Alva, som gick bort för ett par år sedan, växte upp i Fasaskogen i södra Kilsbergen, en del av södra Bergslagen. Hennes far var skogvaktare där och berättelser om väsen och mystiska företeelser skapade en oändlig värld för mig som liten. Skogen och dess inneboende varelser, dess oändlighet och kompakta mörker skrämde mig aldrig utan snarare lade sig som en grund för min spirande inspiration. Tillsammans med Bergslagens Destilleri hoppas jag att ni kommer få ta del av skogens magi och mystik i och med denna unika Art Collection.

Jag är bosatt och numera verksam i Sollentuna, men kommer ursprungligen från Örebro. Mina föräldrar kommer från Dormen, en liten by i sydvästra Närke. Där finns djupa skogar och många berättelser som härstammar därifrån har skapat den jag är idag.

När jag gick på högstadiet och gymnasiet fanns det inte så mycket möjlighet att fördjupa eller förkovra sig i bildens magiska värld. Vi hade bildkunskap på schemat, 1 timme i veckan. Det var först senare som estet-programmen kom till. Det var också under den här tiden den ena av grundarna på Bergslagens Destilleri, Patrik Axelsson och jag träffades. Vi spelade en tid fotboll i samma lag och gick i parallellklass under ett antal år. Våra väger skiljdes dock åt för att flera decennier senare åter mötas runt detta fantastiska hantverk ni nu håller i er hand.

Jag sökte istället min inspiration och försökte utvecklas genom poesi, litteratur och serietidningar men kanske framförallt genom musik. Skivomslagen på LP skivorna var en djungel av inspiration och det var på den banan det började för mig. De flesta av mina vänner spelade, liksom jag själv, i band. Det här var ju långt innan internet och andra tekniska möjligheter men vi samlades i replokalen och skapade vår egen värld. Min roll kom så småningom att mindre handla om musik och mer åt att handla om det visuella som logotyper, omslag och scenografi.

Art Collection : Pär Strömberg ny

Min väg gick genom några år som professionell skate- och snowboardåkare innan jag ansökte och kom in på en förberedande konstskola. Jag var då 20 år, kände mig förbrukad i brädvärlden och satte mitt mål att bli konstnär. Många av mina skate-polare från den tiden har idag kreativa yrken, de är allt från modeskapare, entreprenörer och systemutvecklare till formgivare, musiker, kockar, DJ’s, filmare, fotografer och bryggare. Många av oss har än idag en fortsatt god kontakt och vårt nätverk av liktänkande har hjälpt varandra framåt i yrkeslivet. Vi var många med talang av olika slag och talang är lika med möjlighet, men det är hårt arbete som leder till framgångar. Kreativitet är en vana och den bästa kreativiteten är ett resultat av goda arbetsvanor.

Art Collection : Pär Strömberg ny

Jag flyttade till Amsterdam och studerade på Rietveld Akademies konstprogram, fick en bra start med gallerister och museala utställningar. Jag sögs in i den nya världen av konst och dess aktörer, en värld där det är lätt att slukas upp och försvinna, att tappa sin integritet och sin skaparlusta. Det är viktigt att lära sig var man står och vad man står för. Livet som konstnär är inte alltid som en dans på rosor men jag har konsten att tacka för mycket. Resor världen över, spännande möten och projekt, allt i konstens namn har skapat en trygg plattform i mitt liv. Det var också genom konstens alla möten mitt intresse för dryck och dess skapare tog fart.

Efter många år på den internationella konstscenen valde jag att flytta hem till Sverige igen där jag studerade vidare på Kungliga Konsthögskolan. Jag har idag en framstående plats på konstscenen men har också prioriterat familj och mina barn. Sedan ca 10 år undervisar jag även i konst och måleri vid ett flertal konstskolor.

Art Collection : Pär Strömberg ny

Mitt konstnärskap handlar idag liksom tidigare i mitt liv, om att skapa en egen inre värld som jag kan begripa och förmedla med mitt bildspråk mitt i denna yttre värld fylld av stress och orimlig prestationspress, av ekonomiska kalkyler och politiska debatter, av kaos, krig och orättvisor. Om vi kan skapa parallella, intressanta och positiva världar genom kreativa språk som exempelvis konst, musik eller njutningsfyllda upplevelser, kan vi också förstå varandra mycket bättre. Kreativiteten har inga gränser i det avseendet.

Pär Strömberg 2019-02-26
www.parstromberg.se

Art Collection : Pär Strömberg ny